Vypestujte si vlastnú špongiu

Tieto netypické rastliny pochádzajú z oblastí v Ázie. Ide o teplomilné druhy, ktoré potrebujú k svojmu rasti hlavne dostatok slnka a samozrejme teplo. keďže naše letá sú v posledných rokoch dostatočne teplé, lufu si bez problémov vypestujete aj u nás. Pravdepodobne budete musieť siahnuť po semenách, pretože predpestované sadenice u nás len tak ľahko nenájdete. To však nie je žiadny problém. Podobne ako uhorky, či tekvice, aj tieto rastliny klíčia rastú veľmi rýchlo. Semená preto vysievajte najskôr až v polovici mája. V priebehu týždňa až dvoch, budú priesady dostatočne veľké na presadenie do voľnej pôdy. Koniec mája je pritom vhodným obdobím na premiestnenie do exteriéru. Vtedy totiž už nehrozia prízemné mrazy, ktoré by rastlinu poškodili.

tykev
 
Táto „špongia“ obľubuje zeminu bohatú na živiny. Je dobré ak ju pred vysadením sadeníc prikryjete čiernou netkanou fóliou, a to aspoň na týždeň. takto sa totiž pôda lepšie a rýchlejšie nahreje. Rastlinu pravidelne zalievajte, avšak iba menším množstvom vody, pretože neznáša premokrenie. Vyhovuje jej naopak, skôr suchšia pôda.
 
Ako si vyrobiť špongiu
 
Na rastline vám počas leta začnú rásť plody- bobule, podobné tekvici, alebo uhorkám. Úplne dozreté budú koncom augusta a v priebehu septembra. Ak si z nich chcete vyrobiť špongiu, postup je nasledovný:

list
 

  • Zozbierajte plody.
  • Zbavte ich čo najväčšieho množstva dužiny, pričom sa snažte nepoškodiť tuhú žilnatú. časť vo vnútri.
  • Plody namočte do pohára s vodou (musí byť celý ponorený).
  • Vo vode ho nechajte približne týždeň až dva. Nezabudnite pravidelne vymieňať vodu. Ak by začala zapáchať, z vašej špongie nič nebude.
  • Pri výmene vody môžete plod jemne pooberať od uvoľnenej dužiny.
  • Na konci plody vyberte a zvyšky dužiny vymyte pod tečúcou vodou.
  • Túto prírodnú špongiu nechajte poriadne vysušiť a je hotová na používanie.