V regáloch potravín či supermarketoch nájdeme viacero typov cukrov a sladidiel. Medzi bežné sladidlá patrí napríklad trstinový cukor, kryštálový cukor či med. Každý z nich má svoju špecifickú chuť a vôňu. Avšak jedno majú spoločné a to, že dokážu osladiť každý sladkú maškrtu alebo čaj či kávu. Sladké jedlá, dezerty či nápoje dokážu dodať človeku novú energiu a silu spĺňať náročné životné tempo. Do popredia sa však dostávajú aj alternatívne spôsoby sladenia akými sú napríklad hroznový cukor, cukor zo stévie či čistá melasa. Pre zdravý životný štýl je dostupný trstinový cukor, ktorý má exotickú a veľmi príjemnú chuť. Navyše je dostupný vo väčšine klasických obchodoch alebo aj v obchodoch špecializovaných na zdravú výživu.
Trstinový cukor a jeho využitie
Trstinový cukor sa dá použiť všade tam, kde aj bežný biely cukor či med. Tento druh cukru navyše zanechá veľmi príjemnú chuť, ktorú budete zbožňovať. S trstinovým cukrom si pripravíte výbornú bábovku, krémeš, štrúdlu alebo napríklad aj Sacherovu tortu či sladučký cheescake. Výborný dezert sa hodí ku nedeľnej kávičke, rodinnú oslavu alebo len tak na osladenie bežného dňa.
Výroba trstinového cukru
Trstinový cukor sa vyrába z cukrovej trstiny, ktorá sa pestuje v slnečnom Mauríciu. Cukrová trstina je približne dva metre vysoká rastlina a veľmi sa podobá na bambus. Dozretá rastlina sa pokosí a ihneď je pripravená na jej ďalšie spracovanie. Cukrová trstina sa pomelie a vďaka tomuto procesu sa z nej získa trstinová šťava. Následným odstránením usadenín a nečistôt sa získa hustý sirup, ktorý sa trojnásobnou kryštalizáciou premení na cukor. Trstinový cukor obsahuje aj melasu, ktorá je bohatá na zdraviu prospešné látky. Aj vďaka melase je trstinový cukor zdravší ako klasický kryštálový cukor. Melasa napríklad dokáže posilniť imunitný systém, výborne dodáva energiu a taktiež chráni kĺby. Melasa obsahuje veľké množstvo minerálov ako meď, chróm, fosfor či horčík. Celý proces výroby trstinového cukru si vyžaduje veľa praxe a trpezlivosti. Ten pravý a zdravý trstinový cukor by však nemal obsahovať žiadne iné prídavné látky či farbivá.
Trstinový cukor na naše stoly prináša známa slovenská spoločnosť Korunný cukor. na internetovej stránke www.korunnycukor.sk nájdete množstvo druhov cukrov vhodných na varenie, pečenie, zaváranie či prípravu sladučkých sirupov. Taktiež aj vynikajúce recepty na rôzne sladké maškrty a dezerty. Neváhajte a upečte si niečo chutné pre vás a vašich najbližších ešte dnes!