10 potravín ktoré by nemali chýbať v špajzy žiadneho diabetika

  1. Bryndza neobsahuje takmer žiadne sacharidy. Navyše priamo vplýva aj na hladinu cukru v krvi. Samozrejme pozitívne, stojí teda za jeho znižovaním. Priaznivo pôsobí aj na cievy, ktoré sú pri tomto ochorení jedny z najrizikovejších častí tela. Taktiež napomáha udržiavať správnu hladinu cholesterolu
  2. Stéviabrezový cukor sú pre diabetikov ideálnou náhradou klasického cukru, majú nízky glykemický index, takže nezvyšujú hladinu cukru v krvi. Použiť ich môžete rovnako ako obyčajný cukor. Sú určite lepšou možnosťou ako umelé sladidlá.

brokolice

  1. Avokádosi nemusíte započítavať do svojich chlebových jednotiek. Glykémiu vám totiž nezvýši. Okrem toho obsahuje množstvo minerálov a vitamínov.
  2. Topinamburynahradia klasické zemiaky. Podobne ako v predošlých prípadoch, majú na glykémiu len minimálny vplyv. môžete si ich pripraviť ako prílohu k mäsu, konzumovať surové v šalátoch,  pripraviť si z nich džem, alebo zavariť na kyslo.
  3. Kyslá kapustaobsahuje hlavne vitamín C a B. Dôležité sú i zdravé kvasinky, ktoré chránia telo pred tými nezdravými. Diabetici sú na kvasinkové ochorenia obzvlášť náchylní.

bobule

  1. Červená repaprečisťuje krv, takže rovnako ako bryndza udržiava zdravé cievy. Najzdravšia je v surovom stave. Ak ju však takto neobľubujete, pridajte si ju varenú do šalátu, alebo zavarte na kyslo.
  2. Plody arónie čiernejpozitívne vplývajú na oči. udržiavajú zdravú sietnicu a dokážu predchádzať ochoreniam, ktoré vznikajú v dôsledku diabetu.
  3. Škoricapreukázateľne znižuje hladinu cukru v krvi, je potrebné ju konzumovať pravidelne, avšak s mierou. Najlepšia je škorica pravá, teda cejlónska.
  4. Brokolicaje výborným zdrojom antioxidantov, ktoré okrem iného podporujú imunitu. Variť ju treba len chvíľočku, aby si zachovala čo najvyššie množstvo prospešných látok. Zároveň neobsahuje takmer žiadne sacharidy.
  5. Tekvicová múkaje ideálnou náhradou tej klasickej. Je vyrábaná z tekvicových semien a v porovnaní s tou obyčajnou obsahuje omnoho menej sacharidov.